Introducere » ALIMENTE SI BAUTURI BIO » CEREALE SI LEGUMINOASE » FASOLE ALBA MARUNTA
Compozitie: Fasolea este o leguminoasa bogata in proteine si fibre, vitamine: B1, B6, B9, C, K, minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, seleniu, acizi grasi Omega 3 si 6.
Aduce un aport nutritiv important, in special in perioada iernii, cand nu mai avem acces la legume proaspete, ajuta digestia si ajuta la reducerea nivelului glicemiei si colesterolului.
Atunci cand fierbeti fasolea puneti si cateva boabe de piper negru sau cardamom sau fenicul pentru a elimina flatulenta. Se schimba apa de fierbere de 2-3 ori, de preferinta tot cu apa fierbinte. Se foloseste la prepararea iahniilor, a fasolei batute si a ciorbelor cu bulion si tarhon.
Fasolea boabe este o leguminoasa folosita inca din antichitate de greci si egipteni, boabe de fasole uscata fiind gasite chiar in mormintele faraonilor egipteni ca mancare pentru viata de apoi.
Fasolea este un substituent foarte bun al carnii in dietele vegetariene, pentru ca aceasta contine o cantitate mare de proteine. O cana de fasole gatita aduce 16 g de proteine in alimentatie, nevoia zilnica a unui adult fiind in general de 50-60 g. Fasolea nu contine toti aminoacizii esentiali, astfel incat combinarea ei cu alte leguminoase sau cereale, cu orez de exemplu, completeaza aportul proteic.